keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Koiran kipu

Tältä näytti minulle tullut rescuekoira, alipainoinen ja lihakseton reppana.
Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, että koirani on rescue koira. Kun koira tuli minulle niin se pelkäsi kaikkea mahdollista. Pelkonsa se näytti räyhäämällä kaikelle ja kaikille, jopa tien toisella puolella bussia odottavat ihmiset saivat osakseen haukkumisen. Ajattelin, että tuo kaikki johtuu pahoista traumoista ihmisiä ja muita koiria kohtaan.

Kipu vaikuttaa käyttäytymiseen

Jo toisena päivänä koirani oikea etujalan olkanivel lähti sijoiltaa. Olin kauhuissani, olinko tehnyt jotain väärin. Kuitenkin olkanivel oli lähtenyt sijoiltaan vain koiran leikkiessä lelulla. Menimme lääkäriin ja eläinlääkäri oli sitä mieltä, että taustalla on jokin vanha trauma ja se oli aiheuttanut olkanivelen sijoiltaan menon niin pienestä liikkeestä. Saimme tulehduskipulääkekuurin ja tuntui, että se auttoi. Koirani käyttäytyminenkin muuttui iloisemmaksi. Mutta kun kipulääkekuuri loppui käyttäytyminen palasi hermostuneeksi ja kaikkiin ärsykkeisiin voimakkaasti reagoivaksi. Ja ei mennyt kauaakaan, kun olkanivel lähti uudestaan sijoiltaan. Taas tulehduskipulääkettä ja lepoa. Kun nivel lähti sijoiltaan kolmannen kerran, päätin että se pitää tutkia kunnolla.

Tarkemmat tutkimukset
Koira tahtoo monesti mennä piiloon kipeänä.

Menimme Tuusulassa sijaitsevaan eläinlääkäriasema Askeleeseen. Asemalla eläinlääkäri tutki koirani ja oli sitä mieltä, että olisi hyvä ottaa röntgenkuvat. Selvisi ikäviä asioita mm. että koirallani on molempien etujalkojen kyynärissä nivelrikot ja muutamassa selkärangan nivelissä kalkkeumaa. Olkanivelen luksaatioon ei löytynyt selvää syytä, mutta se olisi näkynyt vain magneettikuvissa. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, koska koirani oli tullessa minulle lihakseton ja alipainoinen, että ne syyt olisi auttaneet synnyttämään näin nuorella koiralla nivelrikot ja olkanivelen luksaatio johtui jostain vanhasta traumasta, selkärangan kalkeumat ovat taas tyypillisiä pitkäselkäisillä koiraroduilla. Olin murtunut, tuntui todella pahalta ajatella, että koira on saattanut kärsiä kauan kovista kivuista, ilman että sitä oli aikaisemmin tutkittu ja hoidettu.

Lääkitys auttaa

Saimme koiralleni uuden lääkityksen, joka sisältää hermosärkylääkettä ja kipukynnystä nostavaa lääkettä. Lisäksi eläinlääkäri suositteli fysioterapiaa kuntoutumiseen ja lisäravinteita nivelrikon etenimisen hidastamiseksi. Tästä lähti piiittkäää kuntoutumisen tie (koiran fysioterapiasta kirjoitan kokonaan oman tekstin myöhemmin). Nivelrikkojen vuoksi minun oli hyväksyttävä totuus siitä, että koirani tulee olemaan koko elämänsä ajan kroonisestikipeä. Tärkeintä oli saada olkanivelen luksaatio kuntoon ja estää nivelrikkojen eteneminen. Lisäksi minun on varottava, ettei koirani hypi liikaa tai teen jotain muuta hallitsematonta liikettä niin, että olkanivel menee taas sijoiltaan. Näin on ikävä kyllä käynyt kuntoutumisen aikana ja siitä on aina seurannut tulehduskipulääke kuuri ja monen kuukauden toipumisaika. Liikunnan tyyli piti myös muuttaa, päivässä miulummin monta lyhyempää lenkkiä kuin yksi pitkä ja muutama lyhyt.


Miten koirani käyttäytyy kipeänä

Koirani kipua oli aluksi vaikea tulkita. En tuntenut koirani käyttäytymistä terveenä, joten minulla ei ollut mitään vertailukohtaa kipukäytökseen. Aluksi luulin, että kaikki koirani häiriökäyttäytyminen johtui traumaattisista kokemuksista (ja varmaan osa johtuikin), mutta osa myös kipuilusta.
Kivuton koira on iloinen ja rento.

Lista muutamista muutoksista koirani käyttäytymiseen, joista tiedän sen olevan kipeä:
  • kaikki ärsyttää > äänet, ihmiset ja muut koirat vielä enemmän kuin normaalisti
  • koirani pyrkii piiloon > vaikka sängyn tai tuolin alle
  • koirani ei halua lähteä kotoa pois > lenkille lähtö tekee tiukkaa, kun on kipeä
  • koirani kiskoo kotiin ulkoilessa > eihän sitä kukaan halua tehdä pitkiä lenkkejä kipeänä
  • koirani haluaa nukkua paljon > onneksi nyt lääkitys auttaa ja koirani pystyy nukkumaan
  • koirani nilkuttaa tai nostelee kipeää jalkaansa > haluaa, ettei kipeeseen jalkaan tule rasitusta
  • koirani läähättää normaalia enemmän > läähätys ei johtu kuumuudesta vaan kivusta
Näimä oireet tietävät sen, että me otamme rennosti ja käymme vaan pakolliset pisulenkit. Lisäksi turvaudumme, tavallisten lääkeiden lisäksi, tulehduskipulääkitykseen. On vain opittava lukea koiraa ja opittava sen käyttäytyminen kipeänä.

Lopussa on hyviä linkkejä, joista voi lukea lisää koiran kipukäyttäytymistä ja neuvoja kuinka lähteä hakemaan apua:

www.kivutonkoira.fi/
www.kennelliitto.fi/perinnolliset-sairaudet-ja-koiran-hyvinvointi/kipu-tunnistatko-sen
www.hankikoira.fi/koiratietoa/koiran-terveys/koiran-kipu-ja-sen-hoito
www.kuono.fi/karsiiko-koirasi-kivusta-tunnista-kipu-naista-merkeista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti