Rento makkara hierottava. |
TENS-hoitoa. |
Jumppaa ja tasapainoilua
Koirani fysoterapia alkoi kivun lievityksellä, kipuilua helpotettiin TENS-hoidolla, hieronnalla ja raajojen venyttelyllä jne. Saimme myös hyvät ohjeet kotiin. Koska koirallani oli todettu molempien etujalkojen nivelrikot, ulkoilut täytyi myös muuttaa sopiviksi. Oli tärkeää, että koirani kanssa tehdään mielummin lyhyitä lenkkejä useammin, kuin pitkiä lenkkejä.
Lisäksi meillä alkoi Jennin ohjeiden mukainen jokapäiväinen jumppa. Tasapinotyynyjen päällä tehty jumppa lisäsi lihasmassaa ja kasvatti kadoksissa ollutta kahonhallintaa. Aluksi koiran saaminen tyynyjen päälle oli haastavaa, mutta onneksi apu löytyi kanaherkuista 😉.
Balance... |
balance... |
balance. |
Oli uskomatonta huomata kuinka koira edistyi. Aluksi tyynyillä olo oli todella haparoivaa ja koiran lihakset tärisi rasituksesta. Mutta pikku hiljaa voimat kasvoi ja koirastani tuli todella taitava tasapinoilija. Näki selvästi, että lihakset kasvoi ja kehonhallinta parani.
Näissä kuvissa koirani on jo ihan "professional trainer" ja kikkailee jo kahdella tyynyllä.
Takapakkia ja vesijuoksua
Kaikesta treenistä huolimatta kevättalven lumen alla ollut peilikirkas jää teki tehtävänsä ja koirani olkanivel lähti paikoiltaan. Olin murheen murtama, kaikesta treenistä ja fysioterapiasta huolimatta taas kävi näin. Fysioterapeutti Jenni Laaksonen oli jo aikaisemmin ehdottanut, että koirani voisi hyötyä vesijuoksutreenistä. Vesijuoksu on tehokasta, mutta ei rasita niveliä. Ei auttanut kuin uskoa ja lähteä koiran kanssa Pet Bros koirien hyvinvointikeskukseen Jennin ohjaamaan vesijuoksutreeneihin.Pet bros sijaitsee Karhunkorven teollisuusalueella Nurmijärvellä. Tilat on isossa hallissa ja siellä kaksi erikokoista uima-allasta. Lisäksi on fysioterapiatilat ja vesijuoksuallas omissa huoneessaan.
Ergobath AT vesijuoksuallas näytti aluksi aikamoiselta laitteelta ja ajattelin, että suostuuko koirani siihen menemään. Onneksi koirani on todella perso kaikille herkuille ja kanafileet taas pelastivat tilanteen. Lisäksi koirani rakastaa vedessä uimista, joten vesi ei pelottanut. Koira astelee matalavetiseen laitteeseen, kun koira on asemissa vedenpintaa nostetaan koiran korkeuden mukaan sopivaksi. Lisäksi juoksumattoon laitetaan kaltevuutta, että treeni olisi mahdollisemman tehokasta. Treenaus aloitetaan kävelemällä. Koira kävelee tietyn matkan laitteessa ja sitten pidetään tauko, tätä toistetaan muutaman kerran. Matkaa välillä lisätään ja lopuksi kävellään ilman kaltevuutta palautuen treenistä. Treenien jälkeen koirani oli aina rättiväsynyt, vaikka treenikerrat ovat vain puolen tunnin mittaisia. Ja kun kotiin päästiin, niin uni kyllä maistu.
Kävimme vesijuoksutreeneissä yhteensä 12 kertaa ja edistymisen todellakin huomasi. Ensimmäisillä kerroilla koirani juuri ja juuri jaksoi kävellä juoksumatolla tarvittavat matkat, mutta viimeisillä kerroilla koirani juoksi jo osan matkoista. Lihasmassa ja kehon koordinaatio parani huomattavasti. Suosittelen lämpimästi vesijuoksuterapiaa, jos haluat edistää koiran kuntoutumista tai muuten vaan haluat lisätä tehokasta treeniä.
Nyt on kulunut noin vuosi siitä, kun viimeisen kerran käytiin vesijuoksutreeneissä ja sormet ristissä voin sanoa, koirani olkanivel on pysynyt paikoillaan.